Hamdi Ulukaya sits in a restaurant in upstate New York, waggling a rolled-up slice of pizza, making bombastic pronouncements about yogurt. As the founder and chief executive of Chobani, the brand of Greek yogurt that has stormed the stainless steel refrigerators of coconut water drinkers and ancient grain eaters, he has some standing in the matter, although he’s actually Turkish. The yogurt that most Americans ate for decades was a travesty, in his view: too thin, too sweet, too fake. “So horrible,” he says in his Turkish accent, his eyes bright against a lean face. “Terrible.” As he sees it, we were all snookered by big food companies that cared little for our taste buds or health. Greek yogurt’s high protein content makes it more filling, and it contains little or no fat. His doesn’t have preservatives, either. “There is no reason for us to put preservatives in the food,” Ulukaya says. “I would say to the big guys, ‘Watch out. You’d better change your ways. The consumer knows now, and the consumer will punish you if you don’t do the right thing.’ ”
Çobani Hamdi Ulukaja nga Turqia lidore e realizoi ëndërrën amerikane”…duke falënderuar ajranin. Në të vërtetë, Hamdiu kur e vizitoi Amerikën, nuk i ka pëlqyer jogurti i atjeshëm, kështu që ka vendosur që ta prodhojë jogurtin e tij të quajtur ajran. Hamdi për më pak se gjashtë vite u bë miliarder. Ulukaja është i lindur në familja që ka pasur farmë të veten. Ai studionte shkencat politike në Ankara, në vitin 1994 shkoi në SHBA për të mësuar gjuhën angleze. Ajo që i pengonte ishte kualiteti i dobët i jogrutit që e konsumonin amerikanët. Për atë edhe filloi të prodhojë produkte të qumështit, dhe t’i plasojë në treg. Ishte me fat se në vitin 2005, “Kraft foods” e mbyllën fabrikën e tyre të jogurit, kurse ai e bleu ndërmarrjen për çmim të ulët. Atëherë nga Turiq e mori Mustafa Doganin, mjeshtrin e njohur të jogurit. Fabrikën e emëroi “Çobani Hamdi”, kurse jogurti mori emrin “Çobani”. Në vitin 2007 filloi ta distribuojë në supermarkete. Katër vite më vonë ai shet 1,2 milion gota jogurt për një javë.